Na světě se vyhodí tuny jídla a tento úspěšný start-up to chce změnit. Ovoce, které je na hranici expirační doby suší a mele na prášek. Ten by pak mohl sloužit i jako nouzové jídlo pro hladovějící.
Světový problém v plýtvání jídla
Určitě se vám stalo, že čas od času vyhodíte nějaké jídlo. Nejčastěji to pramení ze dvou důvodů. Buď toho nakoupíte a uvaříte moc, nebo na danou věc zapomenete a nemáte na ni zrovna chuť. Když se to sečte ode všech lidí, je to už docela velké množství, ale pořád jako hlavička jehly oproti plýtvání jídla v spotřebitelských řetězcích.
Do supermarketů se dostává ta nejkrásnější zelenina a ovoce, co se na poli najde. Zbytek jde například pro zvířata, nebo se prostě zanechá na poli. Pokud dané jídlo v obchodě neprodají do určité doby, vyhodí ho. Vyhodí ho, i když je ještě jedlé a v pořádku, protože by nedodrželi své normy a taky, protože by nevypadalo na pultech tak krásně. Takto některé jídlo končí v popelnicích. Někteří lidé si toto ještě nezkažené jídlo z popelnice následně berou, ale ne vždy jsou popelnice supermarketů přístupné. Tomuto životnímu stylu se říká dumpster diving. Více se o tomto globálním problému dozvíte v dokumentu: Z popelnice do lednice
Studenti chtějí znovuvytvářet hodnotu nepotřebného jídla
Pět studentů magisterského studia se rozhodlo se světovým hladem něco dělat. Vymysleli projekt FoPo, ve kterém budou jídlo na hranici expirační doby sušit a přetvářet na prášek, aby se zbytečně nevyhodilo. Tak by mohli nakrmit hladovějící.
Původní myšlenka napadla studenta Kent Ngo ze Švédska, který zde studoval strojírenské inženýrství a potravinovou inovaci. K němu se v prosinci 2014 přidali produktoví designéři Gerald Marin a Vita Jarolimkova.
,,Nejsme tu proto, abychom vytvořili novou technologii, ale abychom vytvořili nějakou hodnotu neefektivního potravinového systému.“
Říkají si FoPo – Food Powder. (V překladu potravinový prášek)Tato velká myšlenka získala několik tisíc euro v různých soutěžích a na Kickstarteru. Nyní skupina spolupracuje s různými farmáři a producenty. Vše testují ve Filipínách, kde získali plnou podporu.
Od farmáře k chudým
Základním cílem je zužitkovat vyhozené a nepotřebné jídlo a nakrmit jím chudé. Peníze chtějí získávat pomocí obchodního řetězce, který bere a zároveň dodává suroviny do zelinářství. Budou spolupracovat se supermarkety, které jim budou dodávat starší ovoce, z kterého udělají prášek. Jelikož využívají odpad, cena bude o mnoho nižší a dostupná všem. Část produkce půjde zpátky do obchodů, část velkým výrobcům a část chudým.
FoPo zatím prodává jen několik druhů prášků. Dostupné jsou tři druhy – malina, mango a banán. V přípravě je také ananas. Prášek si zanechá 30- 80% své výživové hodnoty, záleží na dodaném ovoci. Prášek se v kuchyni využije do jogurtů, pití, zmrzliny nebo buchet. Ocení ho také outdooroví nadšenci, kteří budou mít lehké a výživné jídlo na cesty.
První testování na Filipínách
Po dvou měsících intenzivního získávání obchodních partnerů FoPo konečně slaví úspěch. Slíbilo jim spolupráci 26 místních supermarketů a 10 dalších menších obchodů, které je budou zásobovat starším ovocem. 3 univerzity se rozhodli jim poskytnout laboratoře pro chemické rozbory a testování. Dokonce jim je nakloněn i Filipínská vláda, která jim pomůže v pilotování FoPo prášku v chudé čtvrti.
Také provedli anketu mezi 160 spotřebiteli, zda by měli o FoPo zájem ve svých obchodech a 87% bylo projektu nakloněno. To jim zajistí i globální rozjezd. K této mašinérii se přidávají dobrovolníci, kteří FoPo týmu pomáhají koordinovat vše potřebné v lokálních místech. Na Filipínách sestavili celý tým, který mimo jiné pomáhal s vytvořením videa.
zdroj:Kickstarter + Mashable
![]() |
Autor článku: Kateřina Vítková |